Anifah ke Putrajaya: Buktikan muhibah anda, buat pembayaran awal ke Sabah sekarang

 

Menurut FMT news,

Anifah ke Putrajaya: Buktikan muhibah anda, buat pembayaran awal ke Sabah sekarang

KOTA KINABALU: Bekas menteri luar negeri Anifah Aman mahu kerajaan persekutuan membuktikan muhibahnya ke Sabah dan Sarawak dengan melaksanakan pembayaran awal kepada kedua-dua negara dengan segera.

Dalam satu kenyataan akhbar hari ini, Ahli Parlimen Kimanis berkata kerajaan persekutuan harus memulakan rundingan sekarang dan ia seharusnya tidak hanya mengakui hak-haknya tetapi juga bersetuju untuk mengembalikan hak-hak tersebut.

“Melaksanakan pembayaran awal ke Sabah dan Sarawak. Hanya kemudian kaedah dan kuantum pembayaran akan dirundingkan selanjutnya.

“Ini perlu dilakukan untuk faedah rakyat di Sabah dan Sarawak,” katanya.

Beliau juga mengalu-alukan kenyataan Ketua Menteri Shafie Apdal yang mengatakan bahawa kerajaan persekutuan tidak boleh mengambil masa terlalu lama untuk mengembalikan hak-hak Sabah mengikut Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), termasuk pulangan pendapatan 40% “yang merupakan asas pertubuhan daripada negara ini 55 tahun yang lalu “.

Di bawah Perlembagaan Persekutuan, Sabah berhak menerima 40% daripada hasil bersih yang diperoleh oleh kerajaan persekutuan di negeri ini.

“Sebagai Ahli Parlimen Sabahan dan Kimanis, saya semua untuk kenyataan Shafie, seperti yang dilaporkan dalam media tempatan hari ini,” kata Anifah.

“Saya mencari sokongan para pemimpin Sabah yang lain untuk mempercepat dan memulihkan hak Sabah, seperti yang ditetapkan dalam MA63.

“Saya sekali lagi menyatakan bahawa sekiranya cadangan itu dibentangkan di Parlimen, saya akan menyokongnya 100% dan mendapatkan sokongan pemimpin-pemimpin Sabah yang lain, tanpa mengira kepercayaan politik, kerana inilah yang kita berjuang di Sabah dan Sarawak, “Katanya.

Beliau percaya rakan-rakan pembangkangnya yang lain dari Sabah dan Sarawak bersedia untuk menyatukan dan menyokong segala usaha untuk mempercepatkan kembali hak-hak kepada Sabah dan Sarawak, selagi ia sesuai dengan MA63, untuk kemakmuran dan kesejahteraan orang.

“Kerajaan persekutuan perlu mengambil langkah-langkah yang perlu untuk mengiktiraf niat dan semangat MA63. Ini termasuk royalti minyak dan semua pendapatan lain yang disebabkan oleh kami juga.

“Mereka tidak boleh menggunakan alasan yang tidak mempunyai cukup wang untuk melambatkan pembayaran ke Sabah dan Sarawak,” katanya.

Semalam, Shafie berkata kerajaan Sabah berharap tidak ada kelewatan dalam pembayaran geran khas ke Sabah memandangkan negeri juga mempunyai hutang yang perlu dibayar.

Read more on: https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/12/01/anifah-to-putrajaya-prove-your-goodwill-make-initial-payments-to-sabah-now/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s