PBS bimbang ‘penduduk Sabah sebenar’ boleh menjadi pelarian jika pendatang tanpa izin mendapatkan IC

 

Menurut FMT news,

PBS bimbang ‘penduduk Sabah sebenar’ boleh menjadi pelarian jika pendatang tanpa izin mendapatkan IC.

KOTA KINABALU: Khuatir “rakyat Sabah sebenar” akan menjadi pelarian jika ada kewarganegaraan ditawarkan kepada pendatang tanpa izin oleh sindiket, Parti Bersatu Sabah (PBS) menggesa rakyat Sabah menjadi mata dan telinga pihak berkuasa.

Timbalan Presiden PBS Radin Malleh memberitahu media hari ini bahawa dia menyedari beberapa dakwaan bahawa beberapa pihak sibuk mengeluarkan MyKad dan memberikan kewarganegaraan kepada pemegang IMM13 dan pendatang tanpa izin.

IMM13 adalah pas lawatan berkembar yang boleh diperbaharui yang membolehkan pemegangnya tinggal di Sabah.

“Perkara ini perlu diambil serius dan semua rakyat Sabah sebenar perlu bekerjasama antara satu sama lain dan melaporkan perkara itu kepada pihak berkuasa yang berkaitan, termasuk polis, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) atau langsung ke mahkamah, “katanya.

Malleh berkata jenayah memberi kewarganegaraan kepada pendatang tanpa izin, yang bermula sejak beberapa dekad yang lalu, secara drastik mengubah demografi Sabah, menjadikan penduduk Sabah yang sebenar menjadi minoriti di tanah mereka sendiri.

Sekiranya “aktiviti khianat” ini, serupa dengan Projek IC yang lebih awal, berterusan, beliau bimbang bahawa generasi akan datang rakyat Sabah yang sebenar akan mendapati diri mereka menjadi pelarian.

Beliau berkata ini kerana dalam sistem demokrasi, majoriti undi akan dikira dalam pilihan raya dan jumlah besar warga baru boleh menjadi faktor penyumbang dalam menentukan siapa yang akan menjadi kerajaan.

Komen Malleh adalah hasil daripada dakwaan laporan polis, bersama-sama dengan gambar premis perniagaan yang menawarkan perkhidmatan untuk menukar dokumen IMM13 ke dokumen MyPR (Red IC) di Kampung Air di sini, yang berlaku pada hari Selasa.

Dalam laporan tersebut, syarikat itu mendakwa syarikat itu mengenakan setiap pemohon RM40 untuk perkhidmatannya dalam menyediakan surat akuan berkanun untuk membolehkan mereka menukar dokumen IMM13 mereka kepada dokumen MyPR.

Read more on: https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/11/27/pbs-worried-real-sabahans-may-become-refugees-if-illegal-immigrants-get-ics/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s