Sabah berusaha untuk menyelesaikan isu rakyat tanpa kerakyatan di negeri ini

Menurut thestar news,

Sabah berusaha untuk menyelesaikan isu rakyat tanpa kerakyatan di negeri ini

KOTA KINABALU: Sabah sedang mencari jalan untuk maju ke depan untuk menyelesaikan masalah hampir 500,000 rakyat tanpa negara.

Empat dekad masalah migran kompleks menjadi fokus pada dialog antara wakil rakyat, pegawai kehakiman, imigran kanan dan pegawai Jabatan Pendaftaran Negara di sini pada hari Jumaat (16 Nov).

Orang asing yang tidak berkepentingan di Sabah berasal dari keturunan pelarian Filipina pada tahun 1970-an, kanak-kanak dari perkahwinan yang tidak sah antara pendatang haram Filipina dan Indonesia dan penduduk tempatan yang bercampur-campur ke Sabah tanpa akar ke tanah air mereka.

Ini adalah masalah yang rumit yang merosot selama beberapa dekad dan hari ini, negara asal mereka enggan menerima mereka kembali atau tidak mengenali mereka sebagai warganegara mereka.

“Kita mahu mencari penyelesaian, kita tidak boleh membiarkannya berjalan, kita perlu bergerak ke hadapan,” kata Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Azis Jamman.

Azis berkata bahawa isu itu perlu diselesaikan dan dialog itu akan memberi wakil-wakil rakyat yang tepat untuk memahami masalah itu.

“Ini adalah masalah kita, kita perlu mencari penyelesaian,” katanya, sambil menambah bahawa menyediakan dokumen Imigresen kepada pelarian Filipina pada tahun 1970-an telah meninggalkan Sabah dengan masalah yang rumit terutamanya dengan Filipina tidak lagi mengiktiraf mereka sebagai warganegara mereka.

“Sesetengah di Semenanjung Malaysia mencadangkan kita memberikan beberapa bentuk dokumen Rohingya, secara peribadi dengan pengalaman Sabah … lebih baik bagi mereka untuk dihantar kembali. Jika tidak, Semenanjung Malaysia akan menghadapi masalah Sabah dengan rakyat Filipina,” katanya. .

Mengikut pengarah NRD Sabah Datuk Ismail Ahmad, terdapat 2,825,897 penduduk Sabah yang berdaftar dengan jabatan itu.

Ini termasuk kira-kira 644,000 Kadazandusun, 477,000 Bajau, 112,000 Murut, 265,000 Cina dan 1.325 juta etnik dan kaum lain di negeri ini.

Beliau berkata, ini adalah penduduk Sabah yang berdaftar yang sebenar termasuk pemegang PR manakala bancian Jabatan Perangkaan sebanyak 3.9 juta adalah berdasarkan kepada penduduk di negeri ini.

Read more on: https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/11/16/sabah-seeks-to-resolve-issue-of-stateless-people-in-the-state/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s