Jeffrey Kitingan menjangkakan penyimpangan yang signifikan ke partinya tidak lama lagi.

Beach During Sunset

Menurut The Star Online Sabah,

Jeffrey Kitingan menjangkakan penyimpangan yang signifikan ke partinya tidak lama lagi.

KOTA KINABALU: Ketua Pembangkang Sabah Datuk Dr Jeffrey Kitingan menjangkakan sejumlah besar penyisipan dari pelbagai parti politik kepada Parti Solidariti Sabah (STAR ​​Sabah) tidak lama lagi.

Presiden STAR Sabah mendakwa bahawa ini termasuk ahli dan pemimpin dari parti-parti kerajaan semasa.

“Jumlah kami berkembang sekarang dan kami perlu meminda perlembagaan parti kami dan meluaskan 29 ahli majlis tertinggi kepada 39 supaya kami dapat memasukkan ahli dan pemimpin yang masuk,” katanya pada sidang akhbar di sini Selasa (6 Nov).

Dr Jeffrey berkata antara yang dijangka menyertai STAR Sabah ialah Adun Sook Datuk Ellron Angin dari Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) dan Upko menjadi ahli politik bebas, Datuk Bobbey Suan yang memenangi kerusi Nabawan.

“Kami juga akan mengalu-alukan ahli-ahli dari Parti Warisan Sabah dan Umno antara lain,” kata Dr. Jeffrey.

Beliau berkata perubahan ini akan menjadikan parti itu lebih kuat dan lebih menonjol di Sabah.

Ditanya sama ada mantan Ketua Menteri Tan Sri Musa Aman di Kuala Lumpur pada Isnin (5 Nov) akan menjejaskan keputusan Rabu (7 Nov) mengenai siapa yang akan menjadi ketua menteri Sabah yang sah, beliau berkata tidak.

“Musa telah didakwa tetapi tidak disabitkan atau dibatalkan, jika dia memenangi kes mahkamah pada 7 Nov, dia masih boleh menjadi ketua menteri,” katanya sambil menambah beliau melihat pertuduhan itu sebagai gangguan politik menjelang keputusan 7 Nov atas kewajaran Sabah Ketua Menteri.

Dr. Jeffrey berkata Musa kemudiannya perlu membuat perancangan untuk perubahan politik dan kerajaan di Sabah, dan pada masa yang sama mengendalikan tuduhan rasuahnya.

“Terdapat peralihan dalam kerajaan ketika itu, tetapi apa pun, Gabungan Bersatu Sabah (GBS) bersedia mengambil alih kerajaan kerajaan yang dipimpin Warisan,” katanya.

GBS belum lagi menjadi parti berdaftar yang termasuk ahli dan pemimpin dari bekas parti Barisan Nasional seperti PBS, Umno, PBRS, dan parti pembangkang yang kemudian dan sekarang, STAR Sabah.

Dr. Jeffrey berkata mahkamah duduk pada jam 3.30 petang pada hari Rabu dan penyokong mereka akan berada di sana.

“Apa pun keputusannya, kita tidak boleh mengubahnya tetapi kita sudah bersedia untuk mengambil alih,” katanya.

“Sudah tentu kami berharap dan berdoa agar ia menjadi peralihan yang lancar, sebab itulah kami bertemu dengan pemimpin di peringkat persekutuan untuk memastikan kami mempunyai pemahaman tentang perkara-perkara politik,” katanya.

Read more on: https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/11/06/jeffrey-kitingan-expecting-significant-crossovers-to-his-party-soon/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s