Jawatan KM Sabah: Mahkamah memutuskan pada 7 Nov

Menurut FMT news: Jawatan KM Sabah: Mahkamah memutuskan pada 7 Nov

 

Two Person in Formal Attire Doing Shakehands

KOTA KINABALU: Mahkamah Tinggi menetapkan 7 Nov untuk memutuskan tuntutan bekas ketua menteri Musa Aman yang mencabar pelantikan Shafie Apdal sebagai ketua menteri Sabah.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuching yang berpangkalan di Kuching Yew Jen Kie menetapkan tarikh itu setelah mendengar penghujahan secara lisan. Ini mengambil masa empat setengah jam.

Tengku Fuad Ahmad dan S Vanagopal mewakili Musa yang menamakan gabenor Sabah Juhar Mahiruddin dan Shafie sebagai defendan pertama dan kedua.

Juhar diwakili oleh Peguam Negara Zaleha Rose Pandin dan Shafie oleh Douglas Lind.

Sebelum prosiding bermula, Yew memberitahu peguamnya bahawa dia memutuskan untuk membenarkan penyerahan lisan mengenai saman pemula Musa kerana kes ini adalah kepentingan awam.

“Jika tidak, saya akan meneruskan keputusan di dalam kamar,” katanya.

Penasihat Musa sebelum ini berpendapat bahawa plaintif tidak kehilangan keyakinan majoriti anggota dewan perundangan negeri.

Dalam penyerahannya, Vanagopal berpendapat Musa tidak pernah kehilangan keyakinan walaupun sehingga “pembatalan tidak berperlembagaan” oleh gabenor Sabah pada 12 Mei, tiga hari selepas pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

Beliau berkata walaupun ada perubahan dalam kesetiaan politik oleh enam anggota Barisan Nasional Sabah ke Warisan, Musa terus mendapat sokongan majoriti wakil rakyat BN.

Berdasarkan pilihan raya negeri 60 kerusi, tidak ada satu pihak yang sebenarnya memenangi majoriti mudah 31 kerusi, katanya, sambil menambah BN meraih 29 kerusi berbanding dengan Warisan 21 manakala sekutu Pakatan Harapan, DAP dan PKR masing-masing menguruskan enam dan dua kerusi .

Baki kerusi milik Parti Solidariti Tanah Airku (STAR).

“BN, secara teknikal, memenangi pilihan raya. Sokongan STAR yang seterusnya hanya menaikkan majoriti BN dalam perhimpunan itu. Tempat duduk STAR tidak penting dalam pelantikan Musa (sebagai ketua menteri), “kata Vanagopal.

“Walaupun selepas enam ADUN BN menjanjikan sokongan mereka kepada presiden Warisan, Tan Sri Musa terus mendapat sokongan daripada 23 ADUN BN Sabah, yang masih lebih daripada 21 kerusi Warisan,” katanya.

Beliau berpendapat bahawa, selain menilai Warisan mempunyai keyakinan majoriti wakil dalam perhimpunan, Juhar membuat satu lagi kesilapan besar apabila dia menganggap gabungan Warisan, dengan DAP, PKR dan Upko, merupakan parti politik.

“BN Sabah adalah parti politik berdaftar dan bukan gabungan parti politik. Hakikat bahawa BN Sabah adalah parti politik berdaftar tidak dipertikaikan oleh defendan, “katanya.

Tengku Fuad berkata BN Sabah bertanding di bawah simbol “dacing” manakala Warisan dan sekutunya menggunakan simbol masing-masing dalam pilihan raya.

Lind menegaskan hujah itu, menyatakan bahawa Warisan mempunyai pemahaman dengan rakan-rakan PH dan ia sama dengan BN.

“Warisan mempunyai 21 kerusi dan Umno, parti Musa, mempunyai 17 kerusi. Malah, Warisan menang, “katanya.

“(Tapi) ini bukan soalan untuk didaftarkan. Kami berurusan dengan nombor untuk mengawal kerajaan, “katanya.

Zaleha juga menyertai hujah tersebut, mengatakan bahawa mereka bercakap tentang mempunyai keyakinan wakil di dalam perhimpunan dan tidak mengenai parti politik.

Tengku Fuad selanjutnya menegaskan bahawa kes Menteri Besar Perak 2009, yang mana penasihat defendan telah disebutkan, tidak boleh digunakan dalam kes ini kerana sifatnya berbeza.

Beliau berkata di Perak, titik perubahan penting ialah ketika Nizar Jamaluddin mengakui beliau telah kehilangan keyakinan dalam dewan negeri. Beliau digantikan oleh Zambry Abd Kadir sebagai Menteri Besar.

“Di Sabah, tidak ada pengakuan kehilangan keyakinan. Mungkin ada pergeseran politik tetapi tidak ada keyakinan diri.

“Juga, di Perak, perhimpunan itu telah bermula selama kira-kira satu tahun. Ketiga dewan itu mempunyai satu tahun untuk memutuskan siapa yang akan menyokong, “katanya sambil menambah bahawa Musa juga tidak diberi peluang untuk keyakinannya dalam perhimpunan itu untuk diuji.

Tengku Fuad berkata surat untuk memberitahu Musa bahawa beliau tidak mendapat sokongan dalam perhimpunan itu juga diberikan kepada “agen Musa” pada 14 Mei di sebuah kedai kopi.

Tambahnya, Vanagopal berhujah bahawa Juhar telah melepasi bidang kuasanya sebagai gabenor apabila beliau menganggap Musa telah kehilangan keyakinan perhimpunan itu.

“Penentuan keyakinan sebenar pada orang itu adalah fungsi perundangan yang dikhaskan untuk perhimpunan.

“Ketua negara telah merampas fungsi dewan untuk memutuskan isu keyakinan ini,” katanya, memetik Perkara 10 (2) perlembagaan negara yang menyatakan gabenor boleh bertindak menurut budi bicaranya dalam pelantikan seorang ketua menteri dan menahan persetujuan untuk meminta pembubaran dewan negeri.

Mengulas perlembagaan negeri, Zaleha tidak bersetuju dengan peguam Musa mengenai Juhar tidak mempunyai sebarang kuasa untuk memutuskan isu keyakinan, dengan mengatakan gabenor juga telah berbicara kepada enam ADUN BN yang memberitahunya tentang pembelotan mereka.

Beliau berkata Musa, selaras dengan Perkara 7 (1) perlembagaan negeri, sepatutnya meletak jawatan sebagai ketua menteri apabila beliau tidak lagi memerintahkan keyakinan majoriti dalam perhimpunan itu.

“Artikel 6 (3) dan 7 (1) sangat jelas,” katanya. Perkara 6 (3) perlembagaan negeri menyatakan ketua negara akan melantik seorang anggota dewan negeri yang dalam penghakimannya berkemungkinan mengarahkan keyakinan majoriti anggota dewan.

Beliau berkata sidang Dewan Undangan Negeri yang pertama pada 11 Jun lalu menyaksikan ahli-ahli Dewan menjanjikan sokongan penuh kepada Shafie sebagai ketua menteri.

“Kami menyerahkan bahawa pelantikan defendan kedua (Shafie) dibuat mengikut perlembagaan,” katanya.

Lind, dalam penyerahannya, juga mengekalkan bahawa Shafie mempunyai keyakinan majoriti wakil rakyat dalam perhimpunan itu.

“Musa kehilangan majoriti pada 11 Mei; itu penting. Berdasarkan wawancara dan pengisytiharan berkanun (oleh wakil BN yang cacat), kami mendapati Musa kehilangan majoriti dan kuasa berpindah kepada Shafie, “katanya.

Beliau juga berpendapat bahawa pertikaian tersebut adalah akademik kerana 44 anggota Dewan Undangan Negeri meluluskan undi keyakinan terhadap Shafie sebagai ketua menteri semasa persidangan Dewan Undangan Negeri pada 11 Jun.

“Adalah pendapat saya bahawa mahkamah tidak akan mempersoalkan perhimpunan itu; mahkamah tidak boleh campur tangan.

“Tidak ada isu ‘live’ di sini. Sekiranya peraturan Ladyship anda memihak kepada plaintif, mereka masih perlu pergi ke dewan undangan negeri dan membuat gerakan tidak percaya, “kata Lind.

Read more on: https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/10/25/sabah-cms-post-court-to-decide-on-nov-7/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s